РЕЦЕНЗИЈЕ



 
“Јелена" представља збирку пјесама које произноси народни гуслар нашега времена Ђорђије Копривица; она је састављена од пјесама најбољих пјесника јуначког епа. Пјесме су мелодијски једноставне т.ј. пјевају се на два -три тона; али садржајно - епски, лирски, драмски... Оне потресају душу из
дубина, оне хране из висина, оне јој отварају широке хоризонте и далеке видике - и све то прати јека
гусала, тог нашег старог инструмента кроз чије мелодије његов звонки глас казује јасно и разговетно, садржину која не оставља слушаоца равнодушним. Уз то тематика пјесама је вишеструко поучна, посебно у моралном смислу: правда ако не врхуни она на крају ипак тријумфује!
Димитрије Калезић


* * * * *

Имам обавезу, а и потребу да напишем „реч, две" о младом рапсоду, аеду, гуслару Ђорђију Копривици. На то ме подстиче више ствари: Као прво покривамо се, у свом завичају, па и у пребивалишту, истим парчетом неба. Једнако смо задојени епом и народним духом, звуком гусала и чудесним десетерцем, и шта више то ми је у неку руку „умно занимање" и морални задатак да у име народа ја као „многоимени појединац" изнесем на папир оно што се често бесједи. Знам да је вријеме „мајсторско решето'' и да ће пречистити и овјековечити сваког онога ко то заслужује.
Слушао сам од појединаца, из публике, и овакве бесједе; „Таман хоћах да за неко вријеме заборавим на гусле и гусларе, а изби као из земље овај црнокоси момак као искра из камена, или „као гуја испод капе" и неда ми мира".
Мислим да ове речи говоре доста о младом Ђорђију као великом гуслару. Чар његовог појања је у снази и једноставности, у слободи казивања, без устаљеног правила или шаблона, али зато оригинално народног и народског израза. Он све изводи по вишим законима његове унутрашње енергије.
Слушалац има осећај да више пјева небу него присутним, а све уз благи осмјех, ведар поглед, резак
тон кроз који улива слушаоцу наду у веродостојност стиха.
Ја са правом могу да кажем да му струне одјекују као џефердар Мићуновић Вука, а глас се простире као слап набујале ријеке.
Његове грешке ближе су и милије слушаоцу од нечијих врлина и умећа. Ако се с правом каже да су гусле витешки и јуначки инструмент, онда су те речи сковане за овог пјевача. Можда би му најбоље пристајао Његошев стих: ..Покољење за пјесму створено", а ја ћу да завршим са народном изреком:
„Ко ће боље. широко му поље".

Алексић Славко








Повратак на ПОЧЕТАК                                                               Повратак на САДРЖАЈ